Sejarah Singkat Bola Pit Bagaimana Taman Permainan Dalaman Menjadi Ruji Dalam Budaya Kami yang Tak Terlampau.

- Apr 15, 2019-

Orang suka lubang bola. Pada 1 Mac, The Beach Detroit , sebuah "pemasangan interaktif" yang benar-benar hanya sebuah kolam raksasa bola plastik putih, dibuka di gedung pencakar langit di pusat bandaraya. Menjelang 2 Mac, dua minggu pertama tempahan ditempah kukuh. Snarkitecture, kolektif seni bina di sebalik kejayaan besar ini, telah melancarkan pelbagai leloron The Beach sejak projek pertama kali bermula pada 2015 di Muzium Bangunan Nasional di Washington, DC. Kemudian seperti sekarang, pemasangan seni adalah sama popular untuk keluarga dengan kanak-kanak kerana ia adalah untuk orang dewasa tanpa anak.

Sepanjang beberapa tahun yang lalu, lubang bola telah membuat kemunculan besar. Mereka adalah sebahagian daripada mana-mana taman permainan kanak-kanak dalam tahun 1980-an dan 90-an, dan kini anda boleh mencari orang dewasa yang mengambil gambar dalam kolam renang bola berwarna yang berwarna-warni di muzium dan bar pop berasaskan Instagram yang mesra, di perahu , dan bahkan di pejabat   di New York, Philadelphia, London, Sydney, Mexico City dan seterusnya. YouTube penuh dengan video orang yang mengisi ruang tamu mereka dengan bola plastik - menghiburkan diri serta anjing mereka. Zoo di Houston dan Denver telah membuat bola pitsfor mongoos mereka; Zoo Indianapolis mencipta satu untuk meerkatnya.

Ada sesuatu tentang berenang di tong bola yang berwarna-warni bahawa orang dan haiwan dari semua peringkat umur hanya senang. Sudah tentu, lubang-lubang bola juga dibuat untuk makanan media sosial yang hebat, kebangkitan semula tepat pada masanya untuk zaman Instagram.

Dua gadis jatuh ke belakang ke The Beach di Muzium Bangunan Negara. Samuel Corum / Anadolu Agency / Getty Images

Penciptaan lubang bola (atau "merangkak bola," seperti yang dijuluki pertama) secara meluas dikaitkan dengan Eric McMillan. Dilahirkan di England dan pereka perindustrian dengan latihan, McMillan berpindah ke Kanada dan bekerja sebagai pereka pameran untuk Expo '67 di Montreal. Pada tahun 1971, beliau telah dilantik sebagai pereka utama Ontario Place, sebuah projek bercita-cita tinggi yang termasuk sebuah taman, taman tema, dan teater IMAX pertama di pulau buatan yang baru dibina di tepi pantai Toronto. Ontario Place adalah projek berwawasan, tetapi ia kehilangan sesuatu.

"Salah satu 'kesilapan' adalah kekurangan rayuan kanak-kanak," kata McMillan di laman webnya. Berusaha untuk persekitaran yang lebih mesra kanak-kanak, perancang mencipta Kampung Kanak-kanak, sebuah taman permainan besar tidak seperti yang lain, di mana anak-anak muda boleh memanjat jaring dan piramid yang besar, merangkak melalui terowong gantung, dan melompat ke atas tilam udara yang besar. "Kampung Kanak-kanak dibuka pada bulan Julai 1972, dan ia merupakan kejayaan luar biasa," tulis McMillan. "Orang menyukainya, dan ia menjadi tarikan utama di Ontario Place. Tiba-tiba saya menjadi ahli dunia dalam permainan kanak-kanak. "

Walaupun Ontario Place melancarkan kerjaya McMillan dalam reka bentuk taman permainan, bertentangan dengan kepercayaan popular, ia bukan tapak lubang bola yang pertama (walaupun ia akan menempatkan satu kemudian). Menurut McMillan, kehormatan itu adalah merangkak bola yang dipasang pada tahun 1976 di SeaWorld Captain Kids World di San Diego, satu lagi dari beberapa taman tema McMillan yang dirancang - tempat Sesame yang paling terkenal di pinggir Philadelphia, yang dibuka pada tahun 1980 , lengkap dengan lubang bola gergasi yang dipanggil Bilik Bola Count. (80,000 bola plastik ... mwa ha ha ha ha.)

Tilam melantun di Kampung Kanak-kanak di Ontario Place, yang direka oleh "bapa bermain lembut," Eric McMillan. Mario Geo / Toronto Star melalui Getty Images

Oleh kerana penggunaan getah, busa, vinil, dan plastik dalam reka bentuk taman permainan, McMillan sering dirujuk sebagai "bapa bermain lembut." Seperti yang dikatakannya kepada UPI dalam wawancara 1975, hampir semua yang dibinanya diikuti empat keutamaan: ekonomi, kemudahan penyelenggaraan, keselamatan, dan keseronokan kanak-kanak, dalam perintah itu. Walaupun McMillan membanggakan dirinya atas keupayaannya untuk mencipta playscapes yang menimbulkan rasa eksplorasi imaginatif kanak-kanak, keutamaannya berakar dalam praktikal dan keselamatan.

"Pada tahun 1970-an, kami menjadi sangat berisiko," kata ahli sejarah play Susan Solomon. "Selepas Perang Dunia II, terdapat minat yang luar biasa di taman permainan unik yang dibangunkan oleh arsitek, tetapi keadaan berubah ketika orang menjadi prihatin terhadap penculikan." Sekali lagi, permainan itu dipindahkan ke dalam rumah, di mana ia lebih selamat, "sekurang-kurangnya secara psikologi, "Tambah Salomo.

Taman permainan di Amerika Syarikat berasal dari abad ke-19 di kawasan bandar sebagai sebahagian daripada pergerakan reformasi dengan agenda politik untuk mendapatkan anak-anak di luar jalan. Dan mereka bukan sahaja untuk kanak-kanak. "Pada tahun 1910-an, taman permainan luar adalah sama seperti orang dewasa untuk kanak-kanak, boleh didapati pada waktu malam untuk orang dewasa untuk bersenam," kata Solomon. Tetapi pada 1970-an, ibu bapa menjadi semakin berhati-hati tentang bagaimana dan bagaimana mereka membiarkan anak-anak mereka bermain, yang membawa kepada peningkatan ruang permainan dalaman (sesuai untuk kolam bola gergasi yang besar, yang akan menjadi luar biasa tidak praktikal), seperti dan juga konsep Salomo panggilan "KFC": taman permainan yang dibuat dari kit seragam, sering termasuk pagar dan permaidani. "Ini menjadi sangkar untuk kanak-kanak, dan sangat terhad," katanya.

Jeremy Saucier, editor dari American Journal of Play, bersetuju bahawa orang menjadi jauh lebih berisiko, dan litigious, pada tahun 1970-an. "Lubang bola keluar dari pelbagai pasukan berlanggar di tahun 70-an," katanya, termasuk kebimbangan keselamatan dan pereka yang berminat dalam membuat pelbagai jenis drama. Pada tahun 1980-an, idea pemutihan menjadi sangat popular. (Tetapi, sama ada Salomo dan Saucier mengakui, terdapat kekuatan yang sama dan menentang memainkan permainan kanak-kanak pada masa yang sama. Lagipun, taman permainan petualangan, ruang tanpa had di mana kanak-kanak boleh bermain dengan apa sahaja yang mereka dapati terletak di sekitar, juga mendapat daya tarikan pada tahun 1970an dan ' 80-an.)

Kanak-kanak bermain di tengah-tengah bola plastik yang berwarna-warni dan pada piramid biru besar di pusat kecergasan kanak-kanak Discovery Zone pada tahun 1991. Michael L. Abramson / The LIFE Images Collection / Getty Images

Menjelang tahun 1990-an, lubang bola merupakan tonggak dari mana-mana piza pizza kanak-kanak. "Lubang bola hari ini merupakan hasil dari pusat hiburan keluarga," jelas Saucier. "Untuk kebanyakan abad ke-20, arked dianggap lemah, dan pinball dikaitkan dengan perjudian dan penangkapan. Ibu bapa kelas menengah tidak mahu arked di bandar mereka, dan Chuck E. Cheese adalah tindak balas kepada itu - tempat yang selamat dan dihormati yang dimainkan oleh kebimbangan semasa. Lubang bola selalu menjadi bahagian standardnya. "(Menariknya, Saucier menunjukkan bahawa ia adalah pengasas bersama syarikat arked Atari, Nolan Bushnell, yang juga membuat Pizza Time Theatre, pendahulu kepada Chuck E. Keju Ia seolah-olah Bushell pintar memainkan kedua-dua belah arcade vs salon pizza anak-anak.)

Dan ia bukan hanya rumah pizza berorientasikan kanak-kanak sama ada. Trend bola bola juga menyebar ke restoran makanan segera yang melayani pelanggan-pelanggan muda, dengan McDonald's membuka PlayPlace pertama pada tahun 1987.

Sekarang anak-anak '90-an mempunyai anak-anak mereka sendiri, bukan sahaja mereka menyelam kembali ke lubang bola sendiri, tetapi kecenderungan keibubapaan mereka memainkan permainan yang lebih selamat dan lebih selamat. "Permainan dalam rumah sangat menarik untuk ramai orang Amerika," kata Solomon, "dan di Asia dan Eropah terdapat trend kawasan permainan yang dibersihkan, dengan ruang berbayar menjadi bandar kecil yang popular di mana kanak-kanak boleh menjadi anggota bomba, pergi ke kedai runcit." di bawah pengawasan ibu bapa mereka.

"Menjadi rumah berubah seluruh dinamik," tambah Salomo. "Secara ideal, permainan adalah acara umum di tempat yang tidak anda bayar, di mana anda kembali berulang-ulang," tempat yang dekat dengan rumah, di mana kanak-kanak kejiranan berkumpul secara bebas, tanpa mengira jadual ibu bapa mereka. Walaupun ruang permainan dalaman mengumpul keluarga dari kawasan yang berbeza, mereka sering memerlukan penjaga untuk mengambil anak-anak secara fizikal di sana dan membayar yuran kemasukan, yang cenderung untuk mengehadkan bagaimana anak bermain dan mereka bermain.

Mungkin ia adalah sanitasi dan penyeragaman permainan yang menjadikan permainan tenunan lembut begitu popular di kedua-dua restoran makanan segera di tahun 1990-an dan di pejabat teknologi hari ini. Lagipun, generasi yang sama yang sering dikunjungi McDonald's PlayPlace kini berfungsi untuk Google dan Facebook, dengan lubang-lubang bola pejabat mereka, menggantung baling-baling, dan slaid plastik.

Seorang gadis muda di dalam lubang bola plastik yang berwarna, di Juarez, Mexico, pada akhir 1980-an. Mark Jay Goebel / Getty Images

Walaupun visi asal McMillan telah banyak disiram dan diperbadankan sejak beberapa tahun lalu, trend keseluruhan orang dewasa yang berenang di lubang bola sepertinya sesuatu yang dicipta oleh penciptanya. "Saya merancang peralatan saya untuk kanak-kanak itu," kata McMillan kepada majalah People pada tahun 1979. "Ia sentiasa sesuatu yang saya ingin mainkan - atau masuk ... Jika orang dewasa bermain lebih banyak, akan kurang ketakutan dan pemahaman , kerana bermain adalah pertukaran terbuka dan jujur. "

Sulaiman ragu-ragu orang dewasa bermain permainan yang sama seperti kanak-kanak ("Dewasa harus bercakap tentang rekreasi, tidak bermain"), tetapi dia baru-baru ini diambil dengan projek baru di Helsinki, di mana bumbung bumbung menyediakan peluang bermain selari untuk semua orang umur. Bagi Solomon, bermain adalah semua tentang pembelajaran melalui percubaan, dan memainkan semula permainan yang sama seperti orang dewasa tidak mengajar orang apa pun yang baru.

Saucier, sebaliknya, melihat gerakan ke arah bermain untuk orang dewasa dalam cahaya yang lebih positif, walaupun agak terapeutik. (Dia menyatakan bahawa lubang bola sering digunakan oleh ahli terapi pekerjaan - walaupun kebanyakannya dengan kanak-kanak - untuk mewujudkan persekitaran deria terkawal.) "Lubang-lubang bola bermain ke Instagram dan rasa kehilangan zaman keemasan, tetapi popularitinya bercakap kepada kebimbangan yang semakin meningkat dan minat bermain dewasa, "katanya. "Bermain taktil adalah penting, kerana kebanyakan kehidupan kita adalah digital." Dalam era sambungan yang berterusan, apabila hampir mustahil untuk dicabut dari kerja, permainan dewasa menjadi semakin penting, katanya.

Bagi lubang-lubang bola di pejabat, walaupun matlamatnya kelihatan sebagai persekitaran kerja yang lebih kasual dan menyenangkan, terdapat juga sisi gelap yang berpotensi: "Beberapa pengkritik telah menuduh syarikat-syarikat dengan mewujudkan ruang ini untuk memastikan pekerja di tempat kerja lebih lama," kata Saucier, "Masa pengadunan sebelum ini dipisahkan dan diketepikan untuk kerja atau bermain."

Kebangkitan umum lubang bola adalah sebahagian kecil dari trend yang jauh lebih besar untuk kembali ke permainan zaman kanak-kanak. Buku pewarna dewasa juga mendapat daya tarikan sejak beberapa tahun yang lalu. Seperti yang ada permainan papan dan arked di bar dan kem kanak-kanak percuma musim panas. Bagi orang dewasa, ini berhenti menjadi latihan dalam pembelajaran, sebaliknya menjadi sejenis escapism (dan sering dipasangkan dengan alkohol untuk ukuran yang baik). "Sebagai ahli sejarah, saya berfikir tentang bermain secara luas, sebagai sesuatu yang tidak berguna," kata Saucier. "Ia adalah ganjarannya sendiri; ia sukarela, dibezakan, dan menyeronokkan. "

Jadi kali seterusnya anda menyelam ke dalam lubang bola dan meletakkan diri anda untuk selfie yang sempurna, mengalahkan untuk menghargai kenyataan bahawa apa yang anda lakukan tidak mempunyai tujuan. Ia adalah ganjarannya sendiri. Kemudian, mungkin, anda akan meletakkan telefon anda dan hanya menikmati saat ini.