Perhatian Harus Dibayar Kepada Peralatan Taman Permainan Taman Air

- Jan 21, 2019-

1. Kaedah-kaedah dan petunjuk pelancongan pelbagai kemudahan rekreasi air (kemudahan) hendaklah diterbitkan di lokasi yang jelas peralatan rekreasi air. Kakitangan perkhidmatan operasi harus mempublikasikan perkara-perkara yang memerlukan perhatian kepada peralatan rekreasi air kepada pelancong pada bila-bila masa, dan menubuhkan radio untuk mengumumkan secara berulang-ulang, mengingatkan pelancong untuk memberi perhatian kepada keselamatan, menghentikan perilaku pelancong yang berbahaya dan mencegah kemalangan.

2. Bagi bahagian-bahagian peralatan rekreasi air yang terdedah kepada bahaya, terdapat tanda-tanda amaran yang jelas untuk mengingatkan pelancong untuk memberi perhatian.

3. Stesen pemantauan hendaklah ditubuhkan untuk semua projek rekreasi air. Bilangan dan lokasi stesen pengawasan sepatutnya dapat melihat ruang lingkup keseluruhan kolam.

4. Menyediakan lifeguard yang mencukupi mengikut peraturan. Pengawal keselamatan mesti mematuhi peraturan jabatan yang berkaitan, pengetahuan dan kemahiran menyelamatkan nyawa melalui latihan khas, dan bertugas dengan sijil.

5. Melaporkan perubahan cuaca kepada pelancong pada bila-bila masa, menyediakan perlindungan yang selamat dari angin dan hujan atau langkah perlindungan lain untuk pelancong.

6. Kawasan di taman air hendaklah bebas daripada air, kaca pecah dan objek tajam yang lain.

7. Menetapkan bilik tugas, kakitangan bertugas, menubuhkan klinik, melengkapkan kakitangan perubatan dan kemudahan pertolongan cemas yang kompeten untuk kerja pertolongan cemas.

8. Penggunaan bahan kimia yang selamat. Bersihkan bahagian bawah kolam sekali sehari sebelum dibuka. Menyelamatkan serpihan terapung di permukaan

9. Semak kualiti air dengan kerap setiap hari. Kualiti air harus mematuhi kehendak GB9667-1996 Standard Kebersihan untuk Tempat Berenang. Kualiti pengurusan dan perkhidmatan harus mematuhi kehendak GB / T16767-1997 "Keselamatan dan kualiti perkhidmatan taman hiburan".

10. Apabila membuka tempat-tempat malam, laluan utama dan tempat awam perlu dilengkapi dengan peralatan pencahayaan yang mencukupi. Kolam renang anak-anak dan kolam gelongsor kanak-kanak harus mempunyai pencahayaan permukaan air tidak kurang daripada 75 LX dan kolam hiburan lain tidak boleh kurang daripada 50 LX.

11. Dalam proses rekreasi, kita harus memperhatikan status keselamatan pelancong, tepat pada masanya mengingatkan pelancong untuk memberi perhatian kepada perkara-perkara keselamatan, dan membetulkan kelakuan pelancong yang tepat pada masanya yang tidak memenuhi keperluan keselamatan. Hilangkan potensi bahaya keselamatan.

12. Jika beberapa aktiviti rekreasi memerlukan keadaan kesihatan pelancong atau tidak sesuai untuk penyertaan penyakit atau pesakit tertentu, mereka harus diumumkan dengan "amaran" di pintu masuk aktiviti tersebut.

13. Sebelum memasuki kolam renang atau gelongsor untuk hiburan atau selepas buang air besar, anda mesti mandi dan membersihkan kaki anda.