Bengaluru Non-profit Builds Play Spaces From Scrap

- May 30, 2019-

sumber oleh http://bengaluru.citizenmatters.in/childs-play-making-it-more-accessible-35058


Pic: Anthill Creations


Rusty swing dan patah saw-saw sekali memerintah taman permainan di KSGMPS aka Sekolah Kerajaan Immadihalli di Whitefield, yang ditubuhkan semasa pemerintahan British. Tetapi sejak tahun 2017, kanak-kanak sedang menuju ke taman permainan sekolah sebelum dan meninggalkan kemudian, sehingga mereka boleh bermain dengan buaian, ulat, kembar dan sebagainya. Anthill Creations telah menubuhkan struktur ini di sini menggunakan tayar sampah, tanda dagangan yang tidak berasaskan Bengaluru ini, keuntungan.

Di sebuah kawasan yang jauh dari bandar adalah Taman Aralikatte, berhampiran Kolej Undang-undang Negara di Basavanagudi , yang juga ditubuhkan oleh Anthill. Struktur seperti bar-monyet di sini mempunyai tayar yang berwarna-warni di atas kepala, bukannya bar logam biasa. Kanak-kanak memanjat dan menggantung dari tayar, mencipta permainan mereka sendiri. Terdapat juga dinding yang diperbuat daripada tayar di sini, di mana kanak-kanak memanjat, cuba berlumba antara satu sama lain. Atau, mereka melempar batu dari jauh, cuba mendapatkan batu sebanyak mungkin melalui tayar yang boleh.

Di Aralikatte Park. Pic: Anthill Creations

"Main sangat penting untuk kanak-kanak dalam tahun-tahun yang semakin meningkat. Banyak inisiatif yang berlaku di dalam kelas, tetapi ada begitu banyak kanak-kanak yang belajar di luar kelas, "kata Pooja Rai, Pengasas Anthill Creations.

Menurut tinjauan pada tahun 2016 , kanak-kanak di India mempunyai peluang yang lebih sedikit untuk bermain di luar daripada paren ts mereka sebagai kanak-kanak . Kajian itu mendapati di seluruh dunia, lebih separuh kanak-kanak bermain di luar selama satu jam atau kurang setiap hari.

Taman permainan penting, tetapi mengecut

"Bermain adalah segalanya dalam kehidupan kanak-kanak. Apabila kita melihat pencapaian perkembangan pada masa kanak-kanak, semua yang dipelajari oleh kanak-kanak - kemahiran motor, kemahiran kognitif, pemikiran logik, pertuturan, sosialisasi - berasal dari bermain, "kata Dr Angela David, pakar pediatrik pembangunan yang berpusat di Bengaluru.

Dr Angela percaya sebab utama kanak-kanak tidak mendapat cukup bermain di luar adalah kekurangan ruang yang tersedia , boleh diakses dan diselenggara dengan baik. Kajian 2017 di ruang terbuka oleh NGO Janaagraha mendapati bahawa, dari 1115 taman dan 192 taman permainan di Bengaluru, kurang daripada 40 peratus memiliki peralatan bermain.

Membina dengan sisa

Dilancarkan pada tahun 2015, Anthill Creations adalah pasukan hanya 12, termasuk lima arkitek. Pasukan kecil ini telah mendirikan 75 taman permainan di bandar, kampung, kawasan puak dan komuniti pelarian di 16 negeri di India, untuk mendapatkan lebih ramai kanak-kanak bermain. Seperti data Anthill , taman permainan ini memberi kesan kira-kira 10,000 kanak-kanak.

Ini 'bermain scapes', kerana mereka suka memanggil taman mereka, sebahagian besarnya diperbuat daripada bahan buangan sumber tempatan, kebanyakannya tayar sampah yang jika tidak dibuang di tempat pembuangan sampah atau terbakar membebaskan toksin ke alam sekitar. Bahan-bahan buruk juga menjatuhkan perbelanjaan dengan ketara. Pooja menganggarkan bahawa kos membina salah satu sketsa bermain mereka hanya satu pertiga daripada membina taman logam tradisional dengan saiz yang sama.

Rata-rata, 70-80 tayar sekerap digunakan untuk membuat gambar bermain. Tayar yang dilukis dan dilukis dicat adalah rekha Rekha Jain, seorang penduduk di kejiranan, ketika dia pertama kali melihat Taman Aralikatte. Terdahulu, laman web ini merupakan tapak lambakan bagi bahan binaan kereta api metro yang dibuang dan sisa isi rumah.

Rekha kini membawa dua anak perempuannya ke taman itu. "Saya bukan seorang peminat besar untuk memberikan alat anak-anak saya. Saya menghabiskan zaman kanak-kanak saya bermain banyak permainan luaran dan dalaman. Saya lebih suka perkara yang sama untuk anak-anak saya, supaya mereka terdedah kepada dunia luar, belajar dan menjadi mandiri, "katanya.

Taman Aralikatte. Pic: Anthill Creations

Sebagai tambahan kepada tayar, Anthill juga menggunakan bahan-bahan yang berbeza mengikut ketersediaan dan keadaan. Sebagai contoh, organisasi itu melangkah masuk selepas taufan Gaja di Tamil Nadu yang telah menyebabkan beribu-ribu pokok kelapa jatuh. "Di sana kita menggunakan pokok-pokok yang jatuh, kerana orang membakar ini kerana mereka tidak mempunyai wang untuk mengangkutnya. Oleh itu, menggunakan bahan yang tersedia secara tempatan - apa pun sumber yang tersedia - adalah kunci kepada apa yang kita lakukan, "kata Pooja.

Scapes bermain percuma untuk sekolah kerajaan

Menyedari keperluan untuk taman permainan murah di sekolah kerajaan, Anthill telah mendekati sekolah lebih awal. Seterusnya, 100 buah sekolah di seluruh India telah menghampiri Antill, meminta mereka untuk menyiapkan scapes bermain.

Apabila Anthill mengenal pasti sekolah atau ruang awam yang memerlukan taman permainan, mereka menghantar pasukan untuk meluaskan kawasan, atau menghantar borang tinjauan tapak kepada komuniti yang mereka bekerjasama. Tinjauan ini membantu Anthill mendapatkan pengukuran laman web dan maklumat lain seperti kumpulan umur anak-anak yang akan menggunakan taman itu, sama ada kawasan itu terdedah kepada vandalisme, gempa bumi dan sebagainya. Oleh itu, taman permainan ini direka bentuk dan anggarannya ditetapkan.

G Sarojamma, Ketua Permaisuri di Sekolah Kerajaan Govindarajanagar, menyambut baik ide tentang taman permainan di kampus mereka kerana pentadbiran sekolah tidak perlu menanggung kos. Kanak-kanak mendekati kawasan permainan semasa rehat, mencipta permainan di sekitar struktur yang dibuat daripada tayar.

Taman permainan di Sekolah Kerajaan Govindarajanagar. Pic: Anthill Creations

Shoaib, 9, nampaknya menikmati melompat pada tayar di sekeliling tiang logam, yang kadang-kadang dia naik ke atas. "Kanak-kanak perlu membuat permainan mereka sendiri, aturan mereka sendiri, cara mereka sendiri melakukan sesuatu. Itu pasti membawa banyak pemikiran kognitif dan logik mereka, "kata Dr Angela.

Walaupun Anthill menggabungkan peralatan main tradisional seperti perubahan, banyak reka bentuk mereka adalah abstrak dan tidak cukup memberikan bagaimana struktur dapat dimainkan. "Kanak-kanak cenderung untuk membuat penambahbaikan dan mencari kegunaan alternatif. Apabila sesuatu objek tidak diketahui oleh mereka, mereka mungkin mencuba dan mencuba menggunakannya untuk itu, "kata Murali Krishna, seorang arkitek khusus dalam permainan dan reka bentuk mainan, yang kini mengajar di Institut Seni, Rekaan dan Teknologi Srishti.

Nithasha PK telah bekerjasama dengan Anthill untuk membina taman permainan di KSGMPS ketika dia adalah Fellow Teach for India (TFI) di sekolah. Sebaik sahaja struktur dibina, TFI Fellows menyedari bahawa komponen beberapa struktur main boleh digunakan sebagai alat bantu mengajar. "Terdapat lajur tayar, dan kanak-kanak akan naik dan turun mereka - sama ada dari dalam atau luar. Rakan sekerja saya menggunakannya untuk mengajar mereka beberapa geometri dan corak geometri, "kata Nithasha.

Dana untuk membina pameran itu sama ada dibangkitkan oleh benefisiari mereka sendiri, atau Anthill bekerjasama dengan syarikat-syarikat yang membantu dana, tenaga kerja, atau bahan buangan seperti tayar dan gendang minyak. Taman permainan boleh dibina dengan mudah dalam masa lima hari. Oleh kerana prosesnya mudah, Anthill kini cuba meningkatkan model mereka dengan membuat reka bentuk mereka mesra DIY dan menggalakkan komuniti untuk membina skalanya sendiri.

Pasukan Anthill di tempat kerja. Pic: Anthill Creations

Kebanyakan peralatan, diperbuat daripada tayar, tidak berkarat dari masa ke masa tidak seperti peralatan bermain besi. Walau bagaimanapun, Anthill mengikuti tiga bulan pertama untuk memastikan taman-taman berada dalam keadaan baik, dan kemudian menyerahkannya kepada masyarakat semasa masih tersedia untuk bantuan apabila diperlukan. Tetapi, penyelenggaraan jangka panjang taman-taman bukanlah tanpa halangan.

"Tayar menjadi sangat licin semasa monsun dan air mengumpulnya, dan tiba-tiba terdapat banyak nyamuk," kata Sarojamma. Menangani ini bermakna pengawasan tambahan permainan dan penyelenggaraan peralatan semasa monsun, tetapi guru besar sekolah percaya bahawa ini adalah sesuatu yang memerlukan taman.

Halangan besar berubah minda

"Sebelum itu, pemahaman adalah bahawa anda membiarkan kanak-kanak bermain sehingga mereka tetap bertunangan. Kemudian, apabila orang mula belajar bermain dengan lebih mendalam, mereka memahami bahawa ia bukan aktiviti rawak, "kata Krishna. Ramai orang di seluruh dunia telah menyedari ini, dan mendorong kanak-kanak untuk membesar dengan bermain aktif dan kreatif dalam kehidupan mereka.

Dalam proses ini, reka bentuk taman permainan adalah mempelbagaikan dan sedang bereksperimen dengan. Contohnya, Playground Imagination yang berasaskan Amerika Syarikat adalah sistem permainan berasaskan blok mudah alih yang terdiri daripada pelbagai bentuk dan saiz buih busa ringan. Produk ini membolehkan kanak-kanak membuat ruang dan objek bermain mereka sendiri.

Di India, organisasi seperti Tindakan Alam Sekitar bagi Kanak-kanak di Delhi menekankan hak kanak-kanak untuk bermain, terutama mereka dalam situasi krisis seperti pelarian. Mereka juga telah bekerjasama dengan kempen Hari Luar Kelas Antarabangsa yang menggalakkan guru mengambil pelajaran di luar rumah.

Anthill telah membawa mainan kepada banyak kanak-kanak, tetapi mereka mengatakan cabaran terbesar mereka adalah mengubah minda - membuat orang melihat manfaat dan keperluan bermain. Walaupun ini adalah proses perlahan, pendekatan untuk bermain berubah secara beransur-ansur, kerana ia semakin dikaitkan dengan perkembangan kemahiran penting dalam kanak-kanak.