Langkah-langkah Keselamatan Prestasi Keselamatan Penting Untuk Taman Air

- Jan 09, 2019-

1. Notis pelawat harus diumumkan di kemudahan hiburan yang jelas. Kakitangan perkhidmatan operasi juga harus mempublikasikan langkah berjaga-jaga kepada pelawat untuk menghentikan tingkah laku berbahaya pelancong.


2. Kedalaman air: Kolam gelombang tidak melebihi 1.8 meter, dan cerun bawah kolam tidak melebihi 8%. Salur slaid adalah 0.8-0.9 meter, dan sinki bentuk khas ialah 1.5-4 meter. Kolam aliran tidak lebih daripada 1.2 meter. Kolam kanak-kanak tidak lebih daripada 0.3 meter, dan kolam kanak-kanak tidak lebih daripada 0.6 meter. Kolam aliran harus lebih dari 2.5 meter lebar dan kadar aliran harus kurang dari 1m / s.


3. Ujian tepi kolam renang perlu diambil untuk mengelakkan air hujan, kumbahan, dan sebagainya dari mengalir ke kolam.


4. Tanda kedalaman air yang ketara harus ditetapkan di kolam renang dan lokasi perubahan kedalaman air di dalam kolam.


5, peranti pembasmian kuman mandi perlu ditetapkan dan panjang kolam tidak kurang dari 2 meter, lebarnya sama dengan lebar jalan, kedalaman tangki pembasmian kuman dalam kaki 0.2 m.


6, kolam renang dalaman dan luaran perlu mempunyai pencahayaan yang mencukupi. Pekali lampu dalaman ialah 1 / 5-1 / 4. Apabila kolam gelombang, kolam kanak-kanak dan kolam renang bayi diterangi secara artifi pada waktu malam, pencahayaan permukaan air tidak kurang daripada 75lx, dan kolam lain tidak kurang daripada 50lx.


7. Apabila ketinggian platform gelangsar adalah ≥10m, ketinggian jarak pagar hendaklah tidak kurang daripada 1.2m.


8. Lebar langkah platform hendaklah tidak kurang daripada 1 meter. Lebar langkah alat gelangsar pengendalian diri hendaklah tidak kurang daripada 1.2 meter, dan lebar langkah untuk kanak-kanak harus tidak kurang daripada 0.7 meter. Apabila ketinggiannya lebih daripada 5 meter, platform harus ditetapkan dan tangga harus ditetapkan. Platform dan permukaan langkah perlu dirawat dengan kebocoran anti-slip dan air.


9. Sink khas untuk slaid badan, jarak mendatar dari sisi slaid luar ke dinding kolam tidak boleh kurang daripada 1.5 meter. Jarak mendatar dari sisi slaid slaid terapung ke dinding sisi kolam tidak boleh kurang daripada 2 meter.


10. Tidak boleh ada langkah terbalik (jadual terbalik) dalam arah gelongsor sendi slaid, dan langkah ke hadapan (bos shun) hendaklah kurang daripada 2 mm. Langkah tepi slaid pada sendi tidak melebihi 3 mm, dan tiada kebocoran air dibenarkan di sendi.


11. Ketinggian akhir slaid dari satah mendatar kawasan mendarat cetek tidak boleh melebihi 200 mm. Ketinggian akhir slaid kanak-kanak dari satah mendatar tidak boleh melebihi 50 mm. Ketinggian akhir slaid yang dibuang ke dalam air tidak lebih dari 1.2 m dari satah mendatar, dan sudut lontaran tidak lebih dari 30 darjah. Jarak dari pintu keluar slaid ke halangan di hadapan tidak kurang dari 4 meter.


12. Ketinggian gelombang kolam gelombang yang digunakan untuk bermain jisim hendaklah tidak lebih daripada 1.2 meter, dan ketinggian gelombang khas yang digunakan untuk melayari tidak melebihi 3 meter.