Prinsip Rekabentuk Istana Naughty Kanak-kanak Dalaman

- Jan 21, 2019-

1. Reka bentuk keselamatan

Kanak-kanak tidak cukup matang kerana pembangunan fizikal dan mental mereka, jadi mereka sangat terdedah kepada persekitaran sekitar. Oleh itu, dalam reka bentuk taman nakal kanak-kanak dalaman, isu keselamatan mesti diletakkan di tempat pertama. Lokasi taman kanak-kanak harus dijauhkan dari jalan dan ruang awam di persekitaran sekitar, dan tempat aktiviti kanak-kanak tidak boleh diputuskan dari persekitaran di sekeliling dan menjadi sudut mati visual untuk mengelakkan kenderaan dan jenayah dari mengancam anak-anak. Di samping itu, kita mesti memberi perhatian kepada keselamatan peralatan aktif dan keselamatan reka bentuk terperinci tapak. Tidak boleh ada protrusion berbahaya (seperti paku dan baut), menghancurkan mata, tajam, sudut tajam dan kanak-kanak yang mungkin. Pembukaan kepala dan jari untuk mengelakkan kecederaan tidak sengaja apabila kanak-kanak aktif.


2. Reka bentuk sejagat

Pereka taman kanak-kanak dalaman kanak-kanak patut mengikuti kepelbagaian aktiviti kanak-kanak, mengingati keinginan kanak-kanak untuk pengetahuan, rasa ingin tahu, tenaga, dan keinginan untuk meneroka dunia sekeliling. Reka bentuk hendaklah dicampur dengan keseronokan, penyertaan, kepelbagaian dan pengetahuan. Sebagai salah satu, buat taman permainan yang santai, semula jadi dan berfungsi untuk kanak-kanak. Menggunakan sepenuhnya sumber tapak sendiri untuk reka bentuk, seperti kolam, lereng bukit, groves dan landskap lain, untuk menyesuaikan diri dengan keadaan tempatan, bahan tempatan, reka bentuk harus menghormati alam semulajadi, tidak berlebihan mengejar jejak buatan.


3. Reka bentuk skala

Deria penglihatan, pendengaran, bau dan rasa dalam reka bentuk landskap taman kastil nakal kanak-kanak di dalamnya membentuk skala reka bentuk. Reka bentuk taman kanak-kanak perlu memberi perhatian kepada ketinggian dan jarak penglihatan kanak-kanak, sehingga memudahkan mereka melihat di dalam reka bentuk, yang akan membawa kepada minat di tempat dan peralatan. Ciri utama kanak-kanak adalah perkembangan berterusan mereka. Tingkah laku pembangunan termasuk perkembangan kognitif, pembangunan bahasa, pembangunan emosi, pembangunan minat, pembangunan kumpulan, pembangunan moral, perkembangan personaliti, dan kepelbagaian perkembangan tingkah laku kanak-kanak, menjadikan mekanisme kanak-kanak untuk mengembangkan alam sekitar menjadi Kompleks, beragam dan berubah. Dari pasif hingga aktif, dari tiruan ke penciptaan, ia mencerminkan promosi praktikal tempat untuk anak-anak.