Peraturan Pengurusan Peralatan Taman Air

- Jan 09, 2019-

Lifeguard yang mencukupi diperlukan. Penyelia mesti mematuhi peraturan jabatan yang berkaitan, pengetahuan dan kemahiran menyelamatkan nyawa melalui latihan khas dan bertugas dengan sijil; melaporkan perubahan cuaca kepada pelancong pada bila-bila masa, menubuhkan tempat yang selamat untuk berlindung dari angin dan hujan atau langkah perlindungan lain untuk pelancong; pastikan tidak ada air, tiada kaca pecah dan benda tajam lain di atas alasan peralatan taman air; menubuhkan bilik tugas, dilengkapi dengan kakitangan tugas, dan menetapkan langkah-langkah perlindungan.


Klinik perubatan, dilengkapi dengan kakitangan perubatan dan peralatan kecemasan yang mampu kerja pertolongan cemas; selamat menggunakan bahan kimia, membersihkan bahagian bawah kolam sekali sehari sebelum perniagaan, menyelamatkan serpihan terapung di permukaan; pemeriksaan biasa harian kualiti air, kualiti air harus memenuhi keperluan; apabila membuka tempat-tempat malam, laluan utama dan tempat awam harus dilengkapi dengan kelengkapan pencahayaan yang mencukupi, kolam renang kanak-kanak, kolam renang kanak-kanak dan kolam renang. Pencahayaan permukaan kolam slaid tidak kurang daripada 75 LX dan kolam hiburan lain tidak kurang daripada 50 LX.


Dalam proses rekreasi, kita harus memperhatikan status keselamatan pelancong, tepat pada masanya mengingatkan para pelancong untuk memberi perhatian kepada perkara-perkara keselamatan, dan membetulkan tingkah laku pelancong yang tidak memenuhi keperluan keselamatan. Hilangkan potensi bahaya keselamatan. Jika beberapa aktiviti rekreasi memerlukan keadaan kesihatan pelancong atau tidak sesuai untuk penyertaan penyakit atau pesakit tertentu, mereka harus diumumkan dengan "amaran" di pintu masuk aktiviti tersebut.


Sebelum atau selepas kolam renang atau slaid digunakan untuk hiburan, ia mesti dibasuh dan disucikan oleh kaki merendam; setiap projek hiburan air perlu menubuhkan satu platform pemantauan, dengan orang yang bertugas, bilangan dan lokasi platform pengawasan sepatutnya dapat melihat rangkaian keseluruhan kolam; bagi kawasan yang terdedah kepada bahaya, harus ada tanda amaran yang jelas untuk memberi amaran kepada pelancong; dan peraturan hiburan dan pelancong dari pelbagai taman hiburan air perlu diterbitkan di lokasi yang jelas. Perlu diingatkan bahawa operator dan kakitangan perkhidmatan harus mempublikasikan perkara-perkara yang memerlukan perhatian kepada pelancong pada bila-bila masa, dan menyiapkan siaran untuk berulang kali publisiti, mengingatkan pelancong untuk memberi perhatian kepada keselamatan, menghentikan tingkah laku berbahaya para pelancong dan mencegah terjadinya kemalangan.