APA YANG ANDA BOLEH MENGISI SEBELUM MELAKUKKAN PARK AIR

- Mar 12, 2020-

Mempunyai pelan yang jelas adalah penting untuk kejayaan taman air. Ia akan membantu anda merancang butiran perniagaan anda dan menemui beberapa yang tidak diketahui. Beberapa topik penting untuk dipertimbangkan ialah:

Apakah kos belanjawan anda?
Berapa banyak tanah yang perlu anda bina?
Siapa sasaran pasaran anda?
Berapa lama anda mahu memecahkan walaupun?
Apa nama syarikat anda?

water park


Berikut ini boleh membantu anda.

 

Berapa kos untuk membuka taman air?

Kos yang berkaitan sangat bergantung pada matlamat jangka pendek dan jangka panjang untuk taman. Pelaburan pertama dan paling penting anda akan di tanah. Apabila memilih lokasi anda, pelajari kawasan yang ingin anda pertimbangkan dengan teliti. Pilih kawasan padat penduduk yang terletak di tengah-tengah untuk akses pelanggan yang mudah. Jika anda merancang untuk menjalankan tarikan pelancong yang besar, pilih sebuah bandar dengan lapangan terbang atau tempat letak kereta. Pelawat dari negara, kota dan negara lain akan bersedia untuk memulakan pengalaman mereka. Jika mereka perlu pergi beberapa jam lagi untuk mencapai destinasi akhir mereka, mereka mungkin membuat keputusan untuk membuat rancangan lain. Pemilik taman air yang berpengalaman mengesyorkan membeli 8 hingga 15 ekar tanah, bergantung kepada jenis taman air yang anda merancang untuk membina:

 

Taman tertutup purata kira-kira 8-10 ekar, dengan purata kawasan pembinaan hampir 25,000 kaki persegi.

Taman luar mengambil 13-15 ekar

Kemudahan dalaman dan luaran memerlukan 9-12 ekar, dengan kawasan bangunan purata 23,000 kaki persegi.

Selepas membeli tanah, berjumpa dengan perunding dan kontraktor berpengalaman untuk memulakan proses perancangan.

 

Kos pembinaan akan bergantung kepada saiz kemudahan yang anda ingin bina dan kemudahan yang anda sedang bangun di negara ini, tetapi harga purata adalah antara $ 250 dan $ 600 setiap kaki persegi. Laporan itu menunjukkan bahawa memiliki taman dalaman 2,720 kaki persegi akan menelan kos sebanyak $ 690,000. Kos ini termasuk: bangunan, HVAC, kolam renang, jentera, bar snek, kawasan sokongan, tema, slaid air dan peralatan hiburan. Untuk perkhidmatan bangunan yang sama, sebuah taman dalaman 9450 kaki persegi akan mendekati $ 2.5 juta, dengan purata $ 273 setiap kaki persegi. Pemilik taman luar proprietari melaporkan kos permulaan kira-kira $ 1.5 juta.

 

Jangan biarkan nombor ini menghalang anda. Untuk menjimatkan kos, banyak pemilik taman telah membeli tanah yang mencukupi untuk merealisasikan visi mereka, tetapi bermula dengan syarat asas yang sesuai dengan anggaran mereka. Apabila perniagaan pulih, mereka melabur semula sebahagian daripada keuntungan mereka ke dalam perniagaan, meningkatkan daya tarikan mereka dari semasa ke semasa. Selain menyimpan permulaan   belanjawan, ini membantu mengekalkan pelanggan. Keluarga berkeinginan untuk kembali kerana mereka ingin mengetahui tentang perubahan baru. Mereka mula merasa seperti mereka telah diintegrasikan ke dalam proses dan akan mengembangkan kesetiaan yang tidak dapat ditandingi.

water park1

 

Apakah kos harian taman air?

Mengira kos harian taman adalah sangat sukar kerana terdapat banyak faktor yang secara langsung mempengaruhi angka ini. Inilah yang perlu anda masukkan dalam belanjawan bulanan anda:

 

Penyimpanan, kemudahan dan penyelenggaraan peralatan-Program penyelenggaraan pencegahan dan ramalan boleh menjimatkan puluhan ribu dolar.

Kos penyelenggaraan utiliti dan bahan kimia-plus, secara purata kira-kira 8-12% daripada kos operasi anda.

Pembinaan tarikan baru

Bekalan Operasi-3-5% daripada Belanjawan

bekalan pembersihan

Latihan pekerja berterusan

Insurans

 

Kos pekerja-gaji akan mencakupi 50-80% daripada belanjawan operasi anda, bergantung pada skala, masa operasi dan tahap kakitangan yang diperlukan untuk mengekalkan pengalaman pelanggan yang selamat.

Siapa sasaran pasaran?

Banyak taman boleh memenuhi keperluan pelanggan dari semua peringkat umur. Bagi sesetengah orang, pelancong meliputi kebanyakan pangkalan pelanggan mereka. Bagi yang lain, keluarga, remaja dan remaja tempatan adalah tumpuan usaha pemasaran mereka.

Bagaimanakah taman air menghasilkan wang?

Taman air memungut bayaran masuk untuk setiap pelancong yang masuk. Banyak yang menyediakan aktiviti dan perkhidmatan tambahan seperti penyewaan makanan dan peralatan dan penginapan yang dapat meningkatkan kepuasan pengunjung dan potensi keuntungan.

Berapa banyakkah anda boleh mengenakan caj kepada pelanggan anda?

Sesetengah taman adalah percuma, tanpa mengira umur (2 tahun ke bawah), sementara yang lain menawarkan harga istimewa berdasarkan usia atau ketinggian. Sekiranya anda mempunyai banyak tunggangan dengan keperluan yang tinggi yang akan mengecualikan sebilangan besar pelanggan, pertimbangkan memilih yang terakhir. Sesetengah taman mengenakan purata $ 43 seorang. Harga berdasarkan umur / ketinggian adalah kira-kira: $ 48 untuk 48 inci dan lebih tinggi, $ 27 untuk mereka di bawah 48 inci, dan $ 17 untuk kakitangan kanan dan tentera. Bayaran termasuk tiket taman dan perjalanan slaid air tanpa had. Caj pelanggan untuk perkhidmatan dan tarikan tambahan.

water park3

 

Berapa keuntungan yang boleh dibuat oleh taman air?

Industri ini telah mencapai pertumbuhan yang ketara sepanjang dekad yang lalu dan dijangka terus berkembang pada kadar kira-kira 3.5% setahun. Walaupun tidak ada maklumat umum mengenai keuntungan potensi taman air, penyelidikan menunjukkan bahawa lebih daripada 375 juta pelancong melawat tempat-tempat ini di Amerika Syarikat setiap tahun. Dengan strategi operasi yang baik, taman anda boleh mendapat keuntungan dari berbilion ringgit dalam keuntungan industri.

Bagaimanakah anda membuat perniagaan anda lebih menguntungkan?

Banyak taman telah memperluaskan pelbagai barangan dan perkhidmatan mereka untuk memasukkan bukan sahaja air   slaid / laluan berbasikal. Untuk menjadikan perniagaan anda lebih menguntungkan, pertimbangkan untuk melaksanakan beberapa strategi berikut:

 

Buat hotel resort yang sebenar dengan membinanya sebagai sebahagian daripada taman air.

Untuk bayaran nominal, perniagaan tempatan boleh memaparkan tanda-tanda di tempat letak kereta dan di seluruh taman.

Dari awal, melabur dalam program kitar semula air dan kecekapan tenaga. Kos awal anda akan lebih tinggi, tetapi anda akan menjimatkan banyak wang dari masa ke masa.

Harga kumpulan keutamaan, diskaun pemastautin negeri dan pas tahunan

Termasuk perkhidmatan tambahan di kabin kos tambahan, loker, cenderahati, makanan dan ballroom peribadi.

Aktiviti rekreasi lain ditawarkan, seperti golf mini, go-kart, memanjat dinding, bot bumper dan permainan dan pusat penebusan.

Menyediakan ruang runcit bagi penyewa untuk disewa. Ini akan membantu mengurangkan kos pengurusan apabila anda menyokong perniagaan lain dalam komuniti.

Acara khas semasa musim "bercuti" anda. Semasa Halloween, rumah berhantu sedang dibina di banyak taman, menarik sejumlah besar pelancong setiap hari.

Daripada membina sebuah taman konkrit, menjadikan Ibu Alam menjadi milik anda. Usahawan telah berjaya di tempat-tempat terbuka seperti Bob's Riverside Mall, di mana pelawat boleh merangkai bot, swing, slaid, melompat ke platform, kayu roll, bola tampar, barbeku dan berkelah. Oleh kerana anda menggunakan sumber semula jadi untuk kelebihan anda, mulakan   dan perbelanjaan yang berterusan hanya sebahagian kecil daripada kos.